Візи в США

B1\B2 (Бізнес та відпочинок)

Туристична віза – це неімміграційна віза, що надається особам, які вирушають до США на тимчасове перебування у справах бізнесу (B1), відпочинку, чи на лікування (B2).

F1\M1 (Навчання)

Віза "F" надається для проходження академічного навчання, а віза "M" - для неакадемічного або професійно-технічного навчання.

I (Журналісти)

Віза категорії I надається представникам преси, радіо, кіно чи інших ЗМІ країни та охоплює тих осіб, діяльність яких має особливо важливе значення для функціонування зарубіжних ЗМІ (напр. репортерів, знімальні бригади, режисерів відео монтажу та осіб аналогічних спеціальностей).

R (Релігійні працівники)

Віза типу R1 призначена для релігійних служителів та штатних релігійних працівників.

O1\O2\P1\P2\P3 (Cпортсмени, артисти, працівники розважальної сфери)

Візи категорії O1 надаються особам, які володіють визначними здібностями у галузях науки, мистецтва, освіти, бізнесу та спорту, або досягли вагомих результатів у сферах кіномистецтва та телебачення, і вирушають до США, де продовжать працювати в тій сфері, в якій вони виявили надзвичайні здібності.

Візи категорії O2 надаються супроводжуючим особам на тимчасове перебування у США виключно з метою надання допомоги власникові неімміграційної візи О1 під час культурного або спортивного заходу. Візи категорії O2 не надаються супроводжуючим власника візи O1 у сфері науки, бізнесу чи освіти.

Віза категорії O3 стосується подружжя та дітей, які супроводжують чи приєднуються до власника візи у класифікації O1 чи O2.

Візи категорії P1 надаються особам, які вирушають до США для участі у конкретному спортивному змаганні міжнародного рівня, як з метою індивідуального чи колективного виступу, так і з метою надання допомоги спортсменові під час заходу; чи для виступу у складі визнаного на міжнародній арені колективу розважального жанру, який довів свою майстерність протягом сталого та тривалого періоду часу.

Візи категорії P2 надаються артистам чи діячам естради – окремим особам та колективам, які вирушають до США за програмою взаємообміну між організацією чи організаціями США та іншої країни чи країн, яка передбачає тимчасовий обмін артистами та діячами естрадно-розважального жанру.

Візи категорії P3 надаються артистам чи діячам естради, які вирушають до США індивідуально чи у складі колективу з метою виступу, навчання чи тренування у рамках єдиної у своєму роді культурної програми.

Візи категорії P4 надаються чоловіку/дружині або дітям власників віз P1, P2, P3.

H\L

Візи типу H-1B надаються особам, які мають вищу освіту вузької спеціалізації. До вузькоспеціалізованого профілю віднесені такі галузі, як архітектура, машинобудування, математика, фізика, суспільні науки, медицина та охорона здоров’я, освіта, бізнес, бухгалтерська справа, право, теологія, гуманітарні науки або модельний бізнес (особа повинна бути моделлю високого класу та мати визначні здібності)

Візи типу H-2A надаються тимчасовим або сезонним робітникам сільського господарства.

Візи типу H-2B надаються тимчасовим або сезонним робітникам (крім зайнятих у сільському господарстві)

Візи типу H-3 надаються практикантам (крім медицини та освіти)

Візи типу H-4 надаються чоловіку/дружині або дітям, які супроводжуватимуть власників однієї із наведених категорій віз Н

Візи типу L-1 надаються особам, які працюватимуть у підрозділі, головному офісі, філії або дочірньому підприємстві тієї ж компанії у США на керівній або виконавчій посаді або у якості провідного спеціаліста.

Візи типу L-2 надаються чоловіку/дружині або дітям власника візи L-1.

E2 (Інвестори)

Візи для інвесторів (E-2) це неімміграційні візи для громадян країн, з якими Сполучені Штати мають угоди про комерційну діяльність та судноплавство. Такі візи надаються інвесторам, які планують поїхати до Сполучених Штатів з метою розвитку та управління компанією, в яку інвестується значна сума капіталу.

C1 (Транзит)

Усім відвідувачам, які транзитом перетинають кордон США, потрібно отримати візу типу C1, за винятком громадян країн, які беруть участь у програмі безвізового в’їзду. Максимальний термін перебування у США по транзитній візі становить 29 діб. Власники візи типу C1 не мають права на зміну статусу на будь-який інший статус неіммігранта та на працевлаштування в США.

J1 (Учасники програми обміну)

Існує п'ятнадцять категорій віз типу J-1

  1. Програма догляду за дітьми (Au pair and EduCare)
  2. Програма вожатих у таборах (Camp Counselor)
  3. Програми для студентів коледжів/університетів(Exchange Student)
  4. Програма для представників уряду (Government Visitor)
  5. Програма для міжнародних відвідувачів (International Visitor)
  6. Програма для закордонних лікарів (Alien physician)
  7. Програма для викладачів (Professor)
  8. Програма для наукових співробітників (Research Scholar)
  9. Короткострокова дослідницька програма (Short-term Scholar)
  10. Програма для спеціалістів (Specialist)
  11. Літня програма студентського обміну (Summer Work Travel)
  12. Програма для вчителів середніх шкіл (Teacher)
  13. Програма тренінгу (Trainee)
  14. Програма стажування (Intern)
  15. Програма для учнів середніх шкіл (Secondary school student)

Гуманітарний пароль

це остання надія приїхати в США для тих, кому з тих чи інших причин у в'їзді відмовлено. По суті це такий юридичний інструмент для адвокатів, який вони можуть використовувати для того, щоб вибити своєму клієнтові можливість побувати в США.

Максимальний термін перебування в Америці по гуманітарному паролю - 1 рік. Однак якщо обставини, у зв'язку з якими він отримав право на в'їзд залишаються в силі, то він може бути продовжений ще на 1 рік. Проте не варто забувати, що все-таки цей захід тимчасовий і по закінченню дії пароля заявник зобов'язаний покинути країну.